Barva patří v interiéru k základním výrazovým prostředkům. Aby výsledek byl co nejlepší, je třeba umět barvy správně kombinovat.

Působení barev

Každá barva působí na psychiku člověka jinak. Pokud přemýšlíme o barvách v interiéru, ať už je to při malování nebo tapetování nebo vybírání nábytku a dekorací, je třeba myslet na to, že barvy spolu navzájem působí a ovlivňují naše vnímání. Pokud se chceme vyvarovat nemilého překvapení v podobě nesourodé podoby interiéru, je dobré použít vzorky barevnosti potahových látek, závěsů, nábytku, úchytek, které máte v plánu v interiéru mít. Při výběru barev nesmíme zapomenout na jednu hodně důležitou věc, a to na orientaci místností ke světovým stranám a na množství přirozeného světla.

Řešení interiéru

Při řešení interiéru je důležité brát v potaz, že potřeby rodiny i vkus, a pro někoho i módní trend, se postupem času mění. Proto je dobré podlahy, dveře a okna ladit do neutrálních a nevýrazných barev. Pak můžeme zbytek interiéru osvěžit výraznější textilií, barvou na stěnách nebo dekoracích. Barvami lze změnit vnímání prostoru. Tmavší barvy mají tendenci prostor opticky zmenšovat, světlé barvy ho naopak zvětšují. Světlé barvy se hodí do malých místností nebo malého byt, tmavší barvy volíme v rozlehlých prostorách. Při malování místností s vysokými stropy bude tmavá barva na stropě opticky místnost snižovat.

 

Kombinace barev

Svěžest a pocit blízkosti moře vnese do interiéru kombinace barev tyrkysová, bílá, černá (nebo tmavě hnědá) a limetková zelená. Oranžová barva zase vnáší do interiéru pocit tepla. Proto se hodí do moderních interiéru, kde se používá beton. Přírodní barva jako je hnědá, šedá a tmavě zelená zase působí nadčasově. Při vhodně zvolené kombinaci těchto odstínů se budete vždy cítit příjemně.

  

 

Barevné schéma

Pokud si nejste jisti výběrem barev, pořiďte si barevné schéma-spektrum, což je kolečko, kde jsou odstupňované sytosti základních barev. Harmonii získáte zvolením tří barev, které mohu být na barevném kole spojeny rovnostranným trojúhelníkem. Naopak kontrastu docílíte, zkombinujete-li barvy ležící naproti sobě. Ty spolu ladí a navíc jsou výrazné. Souladu docílíte vybráním barev, které leží vedle sebe nebo blízko sebe.

 

Obecně

Podvědomé vnímání barev je dáno každému z nás. Obecně ale platí:

Zelená barva uklidňuje

Oranžová má vlastnosti žluté. Jsou to aktivita, energie, komunikativnost. Je však teplejší, a proto někdy bývá spojena  se ctižádostí nebo pýchou

Hnědá je barva země, vyzařuje stabilitu a spolehlivost

Růžová je spojována s city, je to bledší varianta působivé červené

Modrá představuje ukázněnost, komisnost

Červená barva má nejsilnější emocionální účinky

Fialová je spojována s důstojností, má vztah k duchovním rozměrům člověka

Žlutá barva je spojena se zvýšenou komunikací