Podívejte se, jak vyladit své bydlení v retro stylu. Slovo retro sice znamená „zpátky“, ale rozhodně se nejedná o žádný zpátečnický styl!

Prvky retro stylu

Pokud si chcete zařídit celý byt nebo jen pokoj v retro stylu, nemusíte nutně shánět originální nábytek nebo dekorace. Sáhnout můžete po kopiích nebo reprodukcích. Máte-li po babičce na půdě nějaký ten retro kousek, určitě stojí za to, nechat jej zrenovovat. Přeci jen – originál je originál. 

V 50. - 70. letech se začaly používat nové materiály, tvary, výrazné barvy a vzory. Dále barevný sektorový nábytek, otevřené police, stolky a křesílka na kónických nohách. Dále jsou pro retro styl typické vzorované tapety, osvětlení v kosmickém vzhledu, komiksové obrázky na zdech, filmové plakáty a gramofony. Důraz se klade zejména na doplňky hodiny, budíky, vázy, polštáře a další textilie. 

Zásadní je výběr materiálů a barev. Nábytek v retro stylu bývá v kombinaci chrom/dřevo, chrom/plast, dále se pak hojně objevuje vinyl a umakart. Velice efektní jsou lisované plastové židle v sytých barvách. Typické jsou také metalické povrchy, stříbrné, lesklé. Retro styl se vyznačuje i barvou a vzory. Čím více sytého odstínu a geometrie, tím je to lepší.

 

Retro barvy a jejich kombinace

  • hořčicově žlutá, tmavě šedá, světle šedá
  • olivově zelená, modrá
  • citronově žlutá, červená, zelená, sytě černošedá
  • pastelová žlutá, růžová, blankytně modrá, fialová

Kombinace retra s ostatními styly

Retro styl lze kombinovat s moderním, skandinávským nebo minimalistickým stylem. V těchto stylech totiž vypadají retro doplňky velmi efektně a výrazně. Retro doplňky dodávají kontrast a oživení i v jinak barevně tlumených interiérech. Moderní jsou retro motivy a vzory na tapetách, obkladech a dlažbách. Kombinujte vždy maximálně dva styly, aby interiér nepůsobil přeplácaně.

Nábytek do každé místnosti

Moderní kuchyni oživí drobné spotřebiče ve výrazných pastelových barvách. Můžete mít pastelové varné konvice, kuchyňské roboty, kávovary nebo toustovače. Nezapomeňte na pro retro styl typické oblé tvary a chromové detaily. Nepřehlédnutelným kouskem v kuchyni může být barevná retro lednice.

Originální retro křesílko je tím pravým do obývacího pokoje. Může být čalouněné látkou s moderním i retro vzorem. Vhodné jsou i retro skříňky a komody postavené na nožičkách nebo lehké policové sestavy.

Design svítidel by měl být nadčasový s širokou škálou barev a originálních tvarů. Nebojte se jich do interiéru umístit více najednou.

Bytové doplňky v retro stylu

Doplňky a dekorace jsou nejméně finančně nákladnou variantou, jak vnést do interiéru nádech retra.

  • retro hračky
  • zarámované plakáty s tématikou komiksů či kultovních filmů
  • bytové textilie s retro vzorem
  • zarámované obaly gramodesek
  • gramofon