Líbí se vám přírodní materiály? Máte rádi otevřené vzdušné prostory? Pak byste mohli najít zalíbení ve skandinávském stylu. 

Základní znaky severského stylu

Nejen přírodní materiály a otevřený vzdušný prostor jsou typickým znakem skandinávského stylu. Neodmyslitelně k němu patří také světlé neutrální barvy, jednoduchost, elegantní design a čisté linie nábytku a doplňků. Vše si přitom zachovává vyvážený poměr mezi estetikou a praktičností, což ze severského stylu činí ideální prostředek k vytvoření pohodlného a harmonického interiéru.

Světlé neutrální barvy  

Bílé či světlé barevné tóny jsou využity na stěnách, na podlahách i na nábytku. Tím se dosáhne odrazu přirozeného světla a dochází k optickému zvětšení a provzdušnění interiéru.

Přírodní materiály

Zdrojem a inspirací skandinávského stylu je příroda – ať už ve formě dřeva, textilií, kůže či kožešin, přírodní materiály zkrátka hrají prim. Nejčastěji se můžeme setkat s dřevěným nábytkem a doplňky z břízy, borovice, jedle, jasanu či buku, oblíbený je také nábytek z ohýbané překližky. Mezi přírodními textiliemi převažují bavlna, len a vlna. Ve skandinávském interiéru se také často setkáme s nábytkem a doplňky z kovu nebo skla.

Otevřený vzdušný prostor

Interiér ve skandinávském stylu se hodí téměř pro jakýkoli prostor. I když váš byt nebo dům zrovna nedisponuje velkými okny, tento styl skvěle opticky zvětší mnohdy i stísněné prostory. Při vybavování nábytkem je však třeba pečlivě zvolit odpovídající variantu (více tradiční a rustikálnější či moderní až téměř minimalistickou) a té se držet. Panelákovému bytu například budou modernější čisté linie slušet mnohem více než rustikální kousky vhodné spíše do venkovských domů.