Provence má bezesporu své kouzlo. Nemusíte nutně bydlet ve starobylém francouzském domě. I do nejobyčejnějšího bytu můžete vnést světlo a vůni levandule. 

Velká část francouzských domů byla postavena v 17. až 19. století. Mimo atmosféru je pro Francouze důležitá také praktičnost a osobitost interiéru. Pro to, abyste si byt zařídili ve stylu Provence, nemusíte nutně bydlet ve starobylém francouzském domě. Provensálský styl lze přenést i do toho nejobyčejnějšího bytu.

Nádech "nedokonalosti"

Ve všech francouzských bytech najdete nádech jakési nedokonalosti. Poškrábané rámečky u fotografií, zvrásněné přehozy na posteli, polštářky, oprýskané omítky. Všechny tyto „nedokonalosti“ dodají interiéru odlehčenou atmosféru. K těmto malým nedokonalostem dejte do místnosti jeden kousek, na který bude směřovat pozornost - např. dlouhé závěsy až na zem, zrcadlo s masivním rámem, netradiční lustr.

Doplňky

Francouzskou atmosféru v interiéru navodí proutěné košíky, kovové svícny, plédy, látky z kvalitních materiálů v přírodních barvách s jemnými vzory a keramika s květinovým motivem. Nesmí samozřejmě chybět motiv levandule. Můžete si pořídit živou, sušenou a nebo ji mít jako motiv na polštářích či ubrusech. Květiny a hřejivé světlo svíčky bezpochyby patří do stylu Provence.

   

Venkovská romantika

Francouzský styl bydlení uvítá zejména každá romantická duše. Romantický styl se odráží i na nábytku. Volte nábytek ve světlých barvách – bílá barva nebo s nádechem šedé, nábytek s jemnými vzory a vyřezávanými liniemi. Pokud bude sem tam barva oprýskaná, efekt patiny je to pravé, co dodá nábytku proslulý francouzský šarm. Hodí se kamenná podlaha nebo podlaha z bytelných prken.

Barvy

Slunce, levandulová pole a pastelové barvy – bez toho se provenskálský styl neobejde. I vy si můžete do domácnosti přinést příjemnou letní atmosféru, která vám zlepší náladu i při horším počasí. Zatímco na zdech je typickou barvou tohoto stylu bílá čikrémová, dekoraci si můžeme dovolit v pastelových barvách. Třeba růžovou, světle modrou, světle fialovou, žlutou nebo mentolovou. Všechny zmíněné barvy dobře vyniknou v kombinaci s bílou nebo béžovou.

Nejnovější trendy = NE

Pro Francouze je zařízení interiéru otázkou životního stylu. Vše musí mít svůj účel a odrážet osobnost člověka. Základem Provence stylu není držet krok s módními trendy, nýbrž schopnost zkombinovat jednoduché kousky vkusně a účelně.