Máte občas pocit, že vašemu interiéru něco chybí? Máte nově vymalováno nebo novou sedací soupravu, ale pořád to není ono? Pokud uvažujete o koupi originálního obrazu nebo abstraktní sochy, ale stále se nemůžete rozhodnout, možná vašemu interiéru chybí výrazná barva.

První krok

Prvním krokem je samozřejmě samotný výběr toho pravého odstínu. Pokud pořád váháte, klidně se nechte inspirovat nějakým doplňkem, ať už je to polštářek, výrazný koberec nebo oblíbené umělecké dílo. Barvu, podle níž se rozhodnete ladit celý interiér, klidně zvolte na základě nějakého detailu. Pokud ovšem zařizujete prázdný byt nebo zcela nový interiér  a nemáte se od čeho odrazit, volte takovou barvu, která je vám nejblíže a která vás neruší.

 

Jemné barvy

Jemné barvy se hodí do místností, které si přejete propojit, např. obývací pokoj s kuchyní. Hodně výrazné barvy naopak použijte v místnosti, kterou chcete zdůraznit a oddělit od zbytku interiéru. Například světlý obývací prostor, který je spojen s jídelnou, můžete zvýraznit tak, že v jídelní části vymalujete hlavní stěnu výraznou barvou.

Výrazné barvy versus neutrální

Pro mnoho z nás může pojem výrazná barva signalizovat zářivý a nápadný odstín. Není tomu ale tak. Při správně zvoleném odstínu můžete svému interiéru dodat výraz i pomocí černé nebo bílé barvy. Pokud se rozhodnete pro elegantní černou, zkuste ji zkombinovat s přírodními materiály jako je kámen nebo dřevo.

S výraznými barvami šetřete v místnostech určených k relaxaci a odpočinku např. v ložnici nebo dětském pokoji. Tam volte ve výrazných barvách jen doplňky jako jsou polštářky nebo přehozy.

            

Naopak kreativnější můžete být například v obývacím pokoji. Červená sedací souprava prostor oživí a dodá energii. To platí i o žluté barvě v jídelně. Ta zase podporuje chuť k jídlu, což je v této místnosti žádoucí. 

Výrazných barev v interiéru se určitě nemusíte bát. Jde jen o to, vhodně je zvolit. A i zde platí, že méně znamená více.