Rádi si vychutnáváte každý den plnými doušky a v bydlení pro vás hraje hlavní roli útulno a pohodlí? Pak by se vám mohl líbit styl bydlení Hygge.

Co je to "Hygge"?

Hygge znamená životní klid. Lze přeložit jako "klid a nohy v teple", okamžik, kdy je vám příjemně, pohoda, útulno. Pochází z dánštiny a právě Dánové si tento recept vytvořili, aby přečkali dlouhé zimní večery a nedostatek slunce.

Být hygge znamená umění obklopovat se pěknými věcmi a příjemnými lidmi, radovat se ze života a vážit si obyčejných věcí jako je například společná večeře s rodinou. Hygge styl bydlení jde ruku v ruce s minimalismem. Je to logické – jednoduše se zbavíte věcí, které vás ruší a které vlastně ani nepotřebujete.

Všichni známe ten pocit, kdy se nám nic nechce. Může to být vaření, úklid nebo kterákoliv jiná činnost. Zkuste si udělat k vaření oblíbený čaj, nalijte sklenku vína a pusťte si oblíbenou hudbu. Máte náladu pod psa? Zachumlejte se do hřejivé deky a užívejte si příjemný dotyk hebkého materiálu.

Hygge si můžeme představit jako takové nekonečné Vánoce s litry horké čokolády, rozečtených knížek a koukáním do hořícího krbu.

V hlavní roli: útulno

Bydlení by mělo vypadat tak, abychom se v něm cítili příjemně a rádi se do něj vraceli. Hygge se neobejde bez doplňků, které mu dodají na útulnosti.

Nábytek volte dřevěný – masiv, lamino…Dřevo vytváří pocit tepla a hřejivé atmosféry. V hygge interiéru by nemělo chybět pohodlné křeslo nebo pohovka.

Dánský styl je proslulý svou jednoduchostí. Oblíbené jsou dřevěné doplňky - např. rámečky na fotky, sošky.

Neobejdete se bez polštářů. Patří na sedačku, do ložnice, kamkoliv, kde si chcete užít klid a pohodu. I kdyby to mělo být na zemi.

Přehozy a deky vás zahřejí během chladných dnů. Můžete zvolit deky se skandinávským vzorem nebo třeba z umělé kožešiny.

Vneste do bydlení světlo pomocí lampy, lucerny, svíčky nebo krbu. Lustry a zářivky jsou v hygge stylu tabu. Malé lampičky s teplým světlem a lucerničky navodí útulnou a intimní atmosféru.

K hygge stylu patří i pohodlné domácí oblečení, teplé ponožky, hrnek horké čokolády, oblíbený film či kniha.

Tím hlavním ve stylu hygge je atmosféra, kterou si doma vytvoříte. Řiďte se při zařizování svého bydlení hlavně srdcem a nemůžete šlápnout vedle.